Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salceson

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt ciemny
Ciasto jasne:
Krem:

Przepis i sposób przygotowania na: Salceson

Biszkopt ciemny:

7 jajek
szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mąki

Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając na wolnych obrotach. Kakao, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem, wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na posmarowaną od dołu blaszkę i pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 180*

Ciasto jasne:

* 4 jajka
* 0,5 szklanki cukru
* 0,5 szklanki mąki
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto przygotowujemy analogicznie do pierwszego – ubijamy białka, dodajemy cukier i żółtka a na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem. Pieczemy przez pół godziny w temp 170*.

Krem i dodatki:

2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
4 łyżki cukru
kostka masła
galareta czerwona
galaretka zielona
czekolada mleczna

Do mleka dodajemy cukier i gotujemy na nim budynie. Po wystudzeniu miksujemy z masłem. galaretki, każdą z osobna rozpuszczamy w 1,5 szklance wrzątku.

Ciemny biszkopt przekrawamy na pół, dolną część smarujemy połową masy, na to układamy jasne ciasto, z którego wcześniej wykroiliśmy szklanką krążki. Do dziur wlewamy tężejącą czerwoną galaretkę, czekamy aż zastygnie i polewamy zieloną. Po stężeniu galaretek smarujemy jasne ciasto pozostałą częścią kremu i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. polewamy całoś rozpuszczoną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara/zuza22_85 23.04.2013 11:54
fajne ciacho
Justyna/Dzastus 15.07.2012 12:23
bardzo fanie rozpisałaś to wszystko w grupy. Fajne ciasto.
Justa32 03.10.2011 09:42
smaczne
Justa32 03.10.2011 09:42
smaczne
ulaaa 01.09.2011 20:40
trochę trudne ale na pewno pyszne
jasiek 11.07.2011 12:53
salceson na słodko:)
AgaS10 21.04.2011 10:29
świetne!!!!miałam kiedyś podobny przepis ale ciasto wykrawało się kieliszkiem(za dużo dłubania jak dla mnie),ale tu szklanką...chyba się skuszę,zabieram do swojej księgi:)
Mati13 18.04.2011 19:03
wyśmienite ciasto!
Misiabe 18.04.2011 09:18
pycha, czasem robie taki
Misiabe 18.04.2011 09:18
pycha, czasem robie taki
agnieszka137 17.04.2011 23:52
wyśmienity
Dorota59 17.04.2011 21:16
ślicznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak