Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 szt
cukier puder 200 g
śmietana 30% 400 g
amaretto kilka łyżek
orzechy laskowe
winogrona 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto

Białka ubić, pod koniec dodać cukier puder. Dobrze ubite wyłożyć na papier do pieczenia i uformować torcik lub wyłożyć do małej tortownicy. Wstawić do piekarnika na ok 50-60 min., piec w temp 130 stopni aż wierzch będzie chrupiący i przyrumieniony. Po tym czasie wyciągnąć bezę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić bezę wzdłuż. Beza w środku powinna być piankowa. Śmietanę ubić z cukrem. Winogrona umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół i wyjąć pestki. Orzechy posiekać. Spód bezy nasączyć 3 łyżkami amaretto, następnie wyłożyć połowę ubitej śmietany, połówki winogorona i przykryć resztą śmietany. Na całość nałożyć wierzch bezy. Górę pokropić amaretto i posypać orzechami. Wstawić do lodówki na ok 1 h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 12.08.2014 23:10
rewelacyjny torcik
smile 23.10.2012 09:51
cudnie wygladaja te winogrona;);)
maciek7 27.01.2012 21:44
pi?knie si? prezentuje
iknkirke 19.11.2011 19:57
super
angelika14 02.06.2011 12:20
ciekawe jeszcze nigdy czegoś takiego nie jadłam
angelika14 02.06.2011 12:20
ciekawe jeszcze nigdy czegoś takiego nie jadłam
Ewa104 30.05.2011 19:59
Pysznie i pięknie!
caroline1983 10.05.2011 13:17
Super wyglada :)
banditka 09.05.2011 21:11
klase pokazales :)
aguus 07.05.2011 14:10
piękny!
Margo1 30.04.2011 11:45
Śliczny podoba mi się
sambolera 26.04.2011 22:45
mmmmm
Misiabe 18.04.2011 09:20
Oj zjadłabym taki pycha kawałeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak