Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęcina mielona z dzikim ryżem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż dziki 10 dag
czosnek 1 ząbek
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
włoszczyzna 1 szt
woda 1,50 l
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
przyprawa do cielęciny
natka pietruszki 2-3 łyżki
cielęcina 40 z kością

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęcina mielona z dzikim ryżem

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, czosnek obrać, zmiażdżyć, włoszczyznę obrać, zalać wodą, gotować na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie; następnie je wyjąć. Do wywaru włożyć cielęcinę, dalej gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso i warzywa zmielić. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Dodać szczyptę przyprawy do cielęciny i czosnek. W rondlu o grubym dnie mocno rozgrzać oliwę. Dodać masło, wymieszać, wrzucić mięso z warzywami, starannie wymieszać. Dodać ryż i kilka łyżek rosołu, aby potrawa nie była za sucha. Mocno zagrzać, podawać na gorąco. Przed podaniem posypać posiekana natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak