Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

filety z dzika w pomarańczowym sosie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok z cytryny 1 łyżka
masło sklarowane 2 łyżki
sól
sos
pomarańcza 1 szt
sok z cytryny 1 łyżka
likier pomarańczowy 1 kieliszek
wywar z dziczyzny 1/4 szklanki
masło 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
polędwica 70 z dzika

Przepis i sposób przygotowania na: filety z dzika w pomarańczowym sosie

Pomarańczę szorujemy wyciskamy z niej sok a skórkę gotujemy we wrzątku,odcedzamy i chwilkę smażymy,dodajemy sok pomarańczowy i podgrzewamy na małym ogniu.Mięso myjemy i osuszamy,kroimy na 4 plastry,lekko rozbijamy tłuczkiem skrapiamy sokiem z cytryny,posypujemy pieprzem i smażymy na rozgrzanym maśle,następnie przekładamy na podgrzany półmisek solimy i trzymamy w cieple.Na patelnie wlewamy wywar z dzika lub bulion wołowy dokładnie mieszamy a powstały sos wlewamy do rondelka ze skórką pomarańczową,dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia,następnie wlewamy wymieszaną z dwoma łyżkami wody mąkę ziemniaczaną i mieszając podgrzewamy aż sos zgęstnieje,przyprawiamy solą i pieprzem,wlewamy likier.Polewamy filety i wstawiamy na 5 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noculos 02.02.2012 21:27
super
noculos 02.02.2012 21:27
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak