Sposób przygotowania

Karpia myjemy rozcinamy brzuch i spuszczamy krew do rondelka,dolewamy sok z cytryny.Sprawioną rybę myjemy,osączamy i nacieramy uprażoną na patelni solą,zostawiamy na godzinę.W małej ilości wody gotujemy obraną i drobno pokrojoną cebulę włoszczyznę,w trakcie gotowania dodajemy majeranek i drobno pokrojoną skórkę z cytryny.Miękkie jarzyny przecieramy przez sito.W płaskim rondlu układamy pokrojonego w dzwonka karpia,zalewamy go ciemnym piwem,dodajemy przetarte jarzyny,krew z sokiem i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu,potem dusimy na małym ogniu około 20 min.Z masła i mąki robimy zasmażkę,rozprowadzamy ją winem i gotujemy do zgęstnienia,następnie mieszamy z miodem i posiekanymi orzechami i wlewamy do ryby,lekko potrząsamy rondelkiem i gotujemy na małym ogniu jeszcze kilka minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    chętnie bym spróbowała

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !