Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karp w czerwonym sosie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1 szt
cebula 3 szt
ziele angielskie 6 ziarenek
Majeranek suszony Prymat 1/4 łyżeczki
sok z cytryny 1 szt
skórka z cytryny
piwo ciemne 1 szklanka
wino wytrawne 3 łyżki
miód 1 łyżka
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
sól
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
włoszczyzna 1 (bez kapusty)
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziarenek
orzechy włoskie 3 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: karp w czerwonym sosie

Karpia myjemy rozcinamy brzuch i spuszczamy krew do rondelka,dolewamy sok z cytryny.Sprawioną rybę myjemy,osączamy i nacieramy uprażoną na patelni solą,zostawiamy na godzinę.W małej ilości wody gotujemy obraną i drobno pokrojoną cebulę włoszczyznę,w trakcie gotowania dodajemy majeranek i drobno pokrojoną skórkę z cytryny.Miękkie jarzyny przecieramy przez sito.W płaskim rondlu układamy pokrojonego w dzwonka karpia,zalewamy go ciemnym piwem,dodajemy przetarte jarzyny,krew z sokiem i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu,potem dusimy na małym ogniu około 20 min.Z masła i mąki robimy zasmażkę,rozprowadzamy ją winem i gotujemy do zgęstnienia,następnie mieszamy z miodem i posiekanymi orzechami i wlewamy do ryby,lekko potrząsamy rondelkiem i gotujemy na małym ogniu jeszcze kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 15.06.2012 21:08
chętnie bym spróbowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak