Sposób przygotowania

Rodzynki zalewamy miodem i odstawiamy na kilkanaście godzin.Grzyby myjemy moczymy po czym kroimy i znowu wkładamy do wody.Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry,boczek także kroimy w plastry a mięso po uprzednim umyciu w kostkę.Z kapusty odlewamy sok i zostawiamy go na wypadek gdyby bigos był mało kwaśny..Na dnie garnka układamy boczek na nim cebule i przesmażamy,następnie dodajemy mięso,solimy zalewamy wodą i dusimy godzinę.Dodajemy kapustę,śliwki i grzyby wraz z wodą w której się moczyły.Zawartość garnka zalewamy przegotowaną wodą ,mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu co najmniej 2 godziny.Dodajemy igły jałowca ,rodzynki z miodem i dalej gotujemy.Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie dodajemy piwo i doprowadzamy do wrzenia.Bigos gospodarski najsmaczniejszy będzie po 6 godzinach gotowania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !