Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bigos po gospodarsku

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
mięso wołowe 1 kg
dziczyzna 1 kg
śliwki suszone 20 dkg
rodzynki 40 dkg
grzyby suszone 10 dkg
cebula 1 szt
igły jałowca kilkanaście
piwo jasne 1/2 litra
miód płynny 12 dkg
sól
boczek 1 surowy

Przepis i sposób przygotowania na: bigos po gospodarsku

Rodzynki zalewamy miodem i odstawiamy na kilkanaście godzin.Grzyby myjemy moczymy po czym kroimy i znowu wkładamy do wody.Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry,boczek także kroimy w plastry a mięso po uprzednim umyciu w kostkę.Z kapusty odlewamy sok i zostawiamy go na wypadek gdyby bigos był mało kwaśny..Na dnie garnka układamy boczek na nim cebule i przesmażamy,następnie dodajemy mięso,solimy zalewamy wodą i dusimy godzinę.Dodajemy kapustę,śliwki i grzyby wraz z wodą w której się moczyły.Zawartość garnka zalewamy przegotowaną wodą ,mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu co najmniej 2 godziny.Dodajemy igły jałowca ,rodzynki z miodem i dalej gotujemy.Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie dodajemy piwo i doprowadzamy do wrzenia.Bigos gospodarski najsmaczniejszy będzie po 6 godzinach gotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 31.08.2011 20:03
super
Małgorzata113 17.04.2011 09:26
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak