Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet kurpiowski z grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 10 dkg
jajko 4 szt
cebula 4 szt
masło 2 łyżki
śmietana 1 szklanka
czosnek 3 ząbki
skórka z cytryny - otarta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Majeranek suszony Prymat szczypta
bazylia świeża szczypta
sól
pieprz
orzechy włoskie 2 posiekane
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet kurpiowski z grzybami

Grzyby myjemy zalewamy niewielką ilością przegotowanej wody i zostawiamy namoczone na całą noc.Następnego dnia gotujemy grzyby w tej samej wodzie co się moczyły do miękkości.Bułkę tartą wsypujemy do miski zalewamy śmietaną mieszamy i odstawiamy na 30 min.Cebulę obieramy i drobno siekamy i szklimy na łyżce masła na złoty kolor.Grzyby odcedzamy mielimy w maszynce i razem z przesmażoną cebulą przekładamy do miski z bułką tartą zalaną śmietaną.,przyprawiamy ziołami,solą wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.Jeśli masa jest za gęsta można rozrzedzić śmietaną..Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy drobniutko posiekanymi orzechami.Wykładamy masę grzybową,ugniatamy ,wyrównywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i pieczemy 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 10.07.2011 09:58
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak