Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cannelloni ze szpinakiem i orzechami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak 25 dkg
masło 1 łyżka
śmietanka słodka 1,5 łyżki
cebula 2 szt małe
orzechy włoskie 3/4 filiżanki
jajko 1 szt
ser żółty starty 1 łyżka
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sos 1 łyżka
mąka 1,5 łyżki
mleko 2 filiżanki
żółtko jajek 2 szt
żółty ser starty 1/2 szklanki
masło 1,5 łyżki
cannelloni 8 rurek

Przepis i sposób przygotowania na: cannelloni ze szpinakiem i orzechami

Makaron gotujemy w osolonej wodzie,szpinak myjemy i gotujemy w osolonej wodzie 1 min,osuszamy go i siekamy.Cebulę obieramy i drobno siekamy.Masło rozpuszczamy i dusimy na nim cebulę,dodajemy śmietanę,szpinak i smażymy 5 min.Orzechy grubo siekamy i zarumieniamy je na patelni i dodajemy do szpinaku.Do całości dodajemy jeszcze ser i roztrzepane jajko,doprawiamy do smaku solą i pieprzem i galką muszkatołową.Każdą rurkę napełniamy 1 łyżką farszu i układamy w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej.Następnie przygotowujemy sos -w naczyniu rozgrzewamy masło ,dodajemy mąkę i mieszamy aż się zarumieni,następnie rozprowadzamy mlekiem i gotujemy 10 min na małym ogniu mieszając co jakiś czas.Zdejmujemy z ognia,dodajemy żółtka i połowę sera,przyprawiamy solą i gałką muszkatołową.Tak przygotowanym sosem polewamy makaron i posypujemy resztą sera.Pieczemy 15 min w temperaturze 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 05.09.2012 14:00
fajny przepis tym bardziej że uwielbiam szpinak
dorotka0000025 12.09.2011 13:15
swietne
halinka1011 17.04.2011 09:16
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak