Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie,szpinak myjemy i gotujemy w osolonej wodzie 1 min,osuszamy go i siekamy.Cebulę obieramy i drobno siekamy.Masło rozpuszczamy i dusimy na nim cebulę,dodajemy śmietanę,szpinak i smażymy 5 min.Orzechy grubo siekamy i zarumieniamy je na patelni i dodajemy do szpinaku.Do całości dodajemy jeszcze ser i roztrzepane jajko,doprawiamy do smaku solą i pieprzem i galką muszkatołową.Każdą rurkę napełniamy 1 łyżką farszu i układamy w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej.Następnie przygotowujemy sos -w naczyniu rozgrzewamy masło ,dodajemy mąkę i mieszamy aż się zarumieni,następnie rozprowadzamy mlekiem i gotujemy 10 min na małym ogniu mieszając co jakiś czas.Zdejmujemy z ognia,dodajemy żółtka i połowę sera,przyprawiamy solą i gałką muszkatołową.Tak przygotowanym sosem polewamy makaron i posypujemy resztą sera.Pieczemy 15 min w temperaturze 220 stopni.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !