Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek bakaliowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 300 g
cukier 150 g
margaryna 200 g
żółtko jajek 4 szt
śmietana 18 proc 2 łyżki
sól szczypta
masa bakaliowa
bakalie 1 szkl
jajko 2 szt
cukier puder 100 g
serek homogenizowany 1 op
beza
białko 2 szt
cukier 0,5 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
bakalie do dekoracji
polewa czekoladowa do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek bakaliowy

Ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce. 1/5 ciasta zostawić, resztę rozwałkować na dwa lub więcej placków w kształcie jaja.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z pozostałego ciasta zrobić wałeczek i obłożyć mazurki. Upiec do zarumienienia w temp 200 st ok 15-20 min.
W tym czasie przygotować masę bakaliową. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany i posiekane bakalie oraz pianę z białek.
Wyłożyć na podpieczone spody. Piec ok 15-20 min.
Przygotować bezę. Ubić białka, dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Udekorować upieczone mazurki bezą i wstawić do piekarnika do wysuszenia na ok 20 min w temp 125 st

Dalsze dekoracje polewą i bakaliami robimy po wystudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 04.11.2014 07:30
bardzo ładny
Ela15 06.07.2014 20:52
ładnie wygląda
Grażyna13 06.06.2014 21:00
Piękny i pyszny :)
Klausia 09.05.2014 19:12
ładnie wyglądają :)
erym 09.05.2014 13:05
cudo swiateczne, pozazdroscic takich smakolykow!
Jagódka77 22.04.2014 20:30
ślicznie wygląda,
marcia7 04.04.2014 17:33
piękna ozdoba stołu
ada12302 24.04.2011 22:05
cudo
Katarzyna/kate1980 22.04.2011 17:35
śliczny
Katarzyna/kate1980 22.04.2011 17:35
śliczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak