Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa biała 600 g
zakwas na żurek 2 szklanki
suszony grzybek
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
majeranek
sól
czosnek 2 ząbki
jajko ugotowane na twardo 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Kiełbasę układamy na spodzie rondla, zalewany 6 szklankami wody, dodajemy przyprawy, grzybek, ząbki czosnku, stawiamy na małym ogniu (od chwili, gdy woda zacznie wrzeć gotujemy 15 min - gdy kielbasa jest grubsza, 5 min dłużej). Wyjmujemy kiełbasę na ogrzany talerz, wywar cedzimy, doprowadzamy do zagotowania i cały czas mieszajac, łączymy z zakwasem. Zagotowujemy, trzymamy na ogniu kilka minut. Jeśli żur jest mało kwaskowaty, dolewamy dodatkową ilość zakwasu aż uzyskamy odpowiedni smak. Przyprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojoną w krążki kiełbasę, cząstki ugotowanych na twardo jajek oraz posiekany grzybek, gdy trzeba, doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza666 16.04.2011 21:48
No no pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak