Sposób przygotowania

Indyczkę oczyszczamy,myjemy,osuszamy i nacieramy solą i pieprzem,papryką oraz estragonem,odstawiamy do lodówki na 12 godzin.Przygotowujemy nadzienie-ryż gotujemy i osączamy na sitku.Wątróbkę myjemy i przesmażamy na oleju a następnie siekamy.Orzechy zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach wyciągamy i obieramy ze skórki i również siekamy.Morele i rodzynki moczymy pół godziny w ciepłej wodzie i tniemy na paseczki.Wszystkie składniki nadzienia łączymy,dodajemy masło i starannie mieszamy,doprawiamy imbirem,zmiażdżonymi gozdzikami solą oraz pieprzem.Indyczkę nadziewamy dość luznie spinamy wykałaczkami lub zszywamy nitką.Przekładamy do brytfanny podlewamy wodą i pieczemy conajmnie 2 godziny w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.Często podlewamy sosem w czasie duszenia.Podajemy z ziemniakami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    Chętnie zjadłabym na obiad nadziewaną indyczkę:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    znakomita

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !