Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-miętowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
orzechy włoskie 10 dag
masło 125 g
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 1 op.
jajko 2 szt.
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 1 łyżka
mleko 3 łyżki
Krem:
śmietanka kremowa 40 dag
czekoladki o smaku miętowym 20 dag
cukier waniliowy 1 op.
kakao do posypania 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-miętowe

Połowę śmietany podgrzać. Cztery czekoladki odłożyć, resztę włożyć do śmietany, mieszając stopić, przykryć, wstawić na noc do lodówki.
Przygotowac ciasto:
Orzechy posiekać. Tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijac jajka. Makę połączyć z mąką ziemniaczaną i kakao, wsypać do masy. Dodać mleko i orzechy. Całość dokładnie wyrobić. Ciasto wlac do formy do keksu (ok. 20 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 55 min. w temp. 175 stopni. Ciasto wyjąć zostawić formie na 5 min. Forme zdjąć, ciasto wystudzić i przekroić w poprzek na 3 warstwy. Śmietanę z czekolada wyjąćz lodówki, ubić mikserem na krem. Przełożyć ciasto (ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto). Pozostałą część kremówki ubić na sztywno, powoli wsypując cukier waniliowy, trochę bitej śmietany zostawic do dekoracji, pozostałą posmarowac ciasto. Wierch oprószyć kakao, bitą śmietaną i przekrojonymi na pół czekoladkami miętowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 14.01.2014 07:16
pyszne ciasto
kate.500 03.06.2013 22:03
super pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak