Sposób przygotowania

Szafran zalewamy spirytusem i odstawiamy na 2 dni.Drożdże rozrabiamy w niewielkiej ilości wody.Żółtka z 30 jaj ucieramy na parze do momentu aż masa będzie pulchna i biała.Masło topimy i je klarujemy.Migdały przelewamy wrzątkiem,ściągamy z nich skórki podsuszamy i ucieramy.Gotujemy 375 ml mleka i zalewamy 35 dkg mąki mieszamy aby nie utworzyły się grudki,następnie dodajemy resztę mleka,wlewamy drożdże utarte żółtka mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min.Następnie wsypujemy pozostałą mąkę,dodajemy masło i ucieramy wszystko około 1 godziny.Do masy wsypujemy cukier utarte migdały,wanilię,rodzynki i spirytus z szafranem i doprawiamy szczyptą soli.Całość ucieramy jeszcze 5 min.Z 10 białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta,lekko mieszamy.Ciasto przekładamy do natłuszczonych i obsypanych bułką form,napełniając je trochę mniej niż do połowy.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy 1 godzinę.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !