Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z brzoskwiniami i waniliową nutą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 4 szt
oliwa 2 łyżki
bulion 50 ml
brązowy cukier 2 łyżki
laska wanilii 1 szt
brzoskwinie 3 szt
natka pietruszki 2 łyżki
półsłodkie białe wino 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z brzoskwiniami i waniliową nutą

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piersi z kurczaka doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Smażyć piersi przez 2 - 3 minuty aż się zarumienią, przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejną 1 minutę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 8 minut.
W międzyczasie wymieszać wino z bulionem, cukrem, dodać laskę wanilii wraz z wyłuskanymi ziarenkami. Obrać brzoskwinie.
Do naczynia z kurczakiem włożyć brzoskwinie i wlać mieszankę wina i bulionu z dodatkami. Włożyć naczynie z powrotem do piekarnika na kolejne 8 minut.
Wyjąć brzoskwinie i kurczaka z naczynia, trzymać w cieple. Sos odparować i zredukować na dużym ogniu, na kuchence. Podawać z piersią kurczaka posypaną posiekaną rukolą oraz brzoskwinią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 17.04.2011 09:18
pomysłowe:)
Emilia22 16.04.2011 15:49
wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak