Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki z nadzieniem warzywnym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40 dkg
sól
masło stopione 100 gram
woda zimna 150 ml
Nadzienie:
ziemniaki 3 szt
groszek zielony 20 dkg
olej 2 łyżki
cebula 1 szt
chilli
imbir starty kawałek
kolendra Prymat do smaku
sól
żółtko jajek 1 szt
olej do smażenia
kalafior 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki z nadzieniem warzywnym

W misce mieszamy mąkę z solą i roztopionym masłem,następnie stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.Z ciasta formujemy kulę,przykrywamy ją i schładzamy w lodówce przez 30 min.Ziemniaki gotujemy w łupinach,obieramy i kroimy w drobną kostkę,kalafior dzielimy na maleńkie różyczki i razem z groszkiem blanszujemy w osolonym wrzątku przez 5 min,następnie osączamy.Na dużej patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy pokrojoną cebulę,posiekane chilli,starty kawałek imbiru,kminek i kolendrę smażymy razem 3 min,dodajemy warzywa i smażymy razem jeszcze 5 min.Posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy aby wystygło,gdy wystygnie mieszamy wszystko z żółtkiem.Z ciasta formujemy 10 kulek,wałkujemy je na placuszki o śr 15 cm.Na środku układamy nadzienie i zlepiamy brzegi ciasta formując rogaliki.Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 07.09.2011 00:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak