Sposób przygotowania

Polewa: szklanka słodkiej śmietanki, 10dkg obranych zmielonych migdałów, 25dkg cukru, olejek migdałowy.
Przesianą mąkę posiekać z ciepłym masłem,dodać cukier puder, migdały i żółtka. Zagnieść ciasto i owinąć w folię lub pergamin i włożyć na 25minut do lodówki.Rozwałkować placek na grubość dwóch cm, ułożyć w wysmarowanej masłem formie i nakłuć widelcem. Piec ciasto na złoty kolor w 200stopniach. śmietankę gotować z cukrem aż zawrze i zmniejszyć ogień gotując jeszcze półgodziny. Kiedy zgęstnieje dodać migdały i wlać olejek. Gotować 10minut, a lekko ostudzoną polewę rozsmarować na upieczonym cieście.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !