Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drożdzowe z truskawkami,kruszonką i lukrem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dkg
jaja 5 sztuk
cukier 200 dkg
mleko 2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
margaryna 250 dkg
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drożdzowe z truskawkami,kruszonką i lukrem

Drożdze kruszę do miseczki zasypuję cukrem,czekam aż drożdze zrobią się płynne.Następnie dodaję szklankę letniego mleka i dodaję 2 łyżki mąki.Mieszam i zostawiam na 10 minut.Gdy już troszkę wyrośnie dodaję do tego resztę mleka , jajka, roztopioną margarynę (musi być wystudzona) i resztę mąki, szczyptę soli i cukier waniliowy, można dodać też kilka kropli aromatu waniliowego.
Wszystko wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Można dodać oparzone rodzynki jak ktoś lubi, ja nie lubię w cieście rodzynek więc nie dodaję.Ciasto po wyrośnieciu wyrabiam raz jeszcze i wykładam do blaszki.Na to rozkładam truskawki, i odkładam do wyrośnięcia na 20 minut. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę ( ¼ kostki margaryny, mąka, cukier) i posypać nią wierzch ciasta jak już podrośnie. Nagrzewam piekarnik na 180 stopni, wstawiam blaszkę,i piekę ok. 45-50 minut. Bez termoobiegu, bo się u mnie przypala.Na koniec jak upiecze się ciasto,polewamy je lukrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 16.04.2011 11:48
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak