Sposób przygotowania

Drożdze kruszę do miseczki zasypuję cukrem,czekam aż drożdze zrobią się płynne.Następnie dodaję szklankę letniego mleka i dodaję 2 łyżki mąki.Mieszam i zostawiam na 10 minut.Gdy już troszkę wyrośnie dodaję do tego resztę mleka , jajka, roztopioną margarynę (musi być wystudzona) i resztę mąki, szczyptę soli i cukier waniliowy, można dodać też kilka kropli aromatu waniliowego.
Wszystko wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Można dodać oparzone rodzynki jak ktoś lubi, ja nie lubię w cieście rodzynek więc nie dodaję.Ciasto po wyrośnieciu wyrabiam raz jeszcze i wykładam do blaszki.Na to rozkładam truskawki, i odkładam do wyrośnięcia na 20 minut. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę ( ¼ kostki margaryny, mąka, cukier) i posypać nią wierzch ciasta jak już podrośnie. Nagrzewam piekarnik na 180 stopni, wstawiam blaszkę,i piekę ok. 45-50 minut. Bez termoobiegu, bo się u mnie przypala.Na koniec jak upiecze się ciasto,polewamy je lukrem .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    pychotka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !