Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wołowina po burgundzku

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1,5 kg
cebula 5 szt
marchew 5 szt
czosnek 5 ząbków
wędzony boczek 20 dkg
wino czerwone wytrawne 1 butelka
tymianek
rozmaryn
sól do smaku
pieprz
cukier
musztarda ostra kilka łyżek
bulion wołowy 2 szklanki
masło 4 łyżki
mąka
olej do smażenia
pieczarki 30 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: wołowina po burgundzku

Wołowinę kroimy w grubą kostkę i razem z obraną marchewką,cebulą czosnkiem i ziołami wrzucamy do garnka i zalewamy czerwonym winem i zostawiamy na noc w lodówce.Następnie odcedzamy mięso i warzywa zachowując płyn.Kawałki mięso obtaczamy w mące i smażymy partiami na rozgrzanym oleju razem z posiekanym czosnkiem i wrzucamy do garnka,Cebulę kroimy w piórka i zarumieniamy na patelni i dodajemy do mięsa.Marchewkę kroimy w talarki i dodajemy do reszty.Zalewamy całość odcedzoną marynatą i bulionem wołowym.Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny dolewając wody .Pieczarki oczyszczamy i obsmażamy w całości na maśle na złoty kolor,dodajemy pokrojony w kostkę boczek i lekko podsmażamy aż zacznie się wytapiać,dodajemy do wołowiny i razem gotujemy jeszcze przez 1 godz.Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy solą pieprzem i musztardą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 04.01.2012 14:48
wyśmienite mięsko
aga130982 17.12.2011 20:23
pycha
dorotka0000025 20.09.2011 14:33
fajne
Misiek1 16.04.2011 07:55
Pewnie smakuje wyśmienicie:)
Yvonne 15.04.2011 22:39
klasyka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak