Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka wielkanocna

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka 20 dag
cienka kiełbasa 20 dag
wędzony boczek 20 dag
smalec 1 łyżeczka
korzeń chrzanu 1 sztuka
jajko 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka wielkanocna

Szynkę, kiełbasę i wędzony boczek kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojone wędliny i podsmażamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do podsmażonych wędlin, delikatnie mieszamy i chwilę smażymy.
Na tarce o dużych oczkach ścieramy chrzan, posypujemy zapiekankę i mieszamy. Patelnię przykrywamy i na małym ogniu dusimy danie minutę, półtorej, aby wędliny przeszły smakiem i zapachem chrzanu. Zapiekankę podajemy na ciepło. Możemy ją udekorować natką pietruszki. Najlepiej smakuje z domową ćwikłą oraz pieczywem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak