Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegowate rogaliki

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 400 g
drożdże 1/2 kostki
mleko 2% 0,5 szklanki
cukier puder 250 g
margaryna 200 g
cytryna 1/2 szt
konfetti spożywcze 2 łyżki
barwnik spożywczy 1 żółty
konfitura 2 borówkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Piegowate rogaliki

1

Mąkę przesiewamy do miski. Przez sitko przesiewamy też do mąki 4 łyżki cukru pudru. Dodajemy sól. Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego drożdże. Mieszamy łyżeczką tak długo aż się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po około 30 minutach dodajemy do mąki. Mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
2

Po tym czasie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy. Wycinamy nożykiem do pizzy trójkąty. Każdy trójkącik smarujemy konfiturą i zawijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w temp. 200 C aż się przyrumienią.
3

Przygotowujemy lukier : Cytrynę wyciskamy. Cukier puder (200g) przesiewamy przez sitko do miseczki z wrzącą wodą ( 5 łyżek) i ucieramy ciągle mieszając. Na koniec wlewamy 1 łyżkę soku z cytryny i dodajemy barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy i smarujemy rogaliki. Na koniec posypujemy konfetti.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 10.05.2012 11:53
pewnie smaczne, a jak pięknie się prezentują...
wolochski 12.06.2011 21:41
super
gosia47-47 04.05.2011 16:41
pycha
novita23 01.05.2011 18:40
fajne
aguus 16.04.2011 10:50
super wyglądają i pewnie są przepyszne:)
Olaa 15.04.2011 22:17
super
agnieszka214 15.04.2011 20:04
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak