Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 20 dkg
masło 10 dkg
olej 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jabłkami

Nadzienie: 60 dkg
Zalewa: 20dkg mleka, 40dkg cukru, 15dkg mąki, 1jajko

Masło posiekać nożem, dodać mąkę, szczyptę soli i olej. Lekko wyrobić czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulkę i włożyć do lodówki na półtora godziny. wysmarowaną tłuszczem formę wyłożyć półcentymetrową warstwą ciasta, robiąc wysoki brzeg. Jabłka obrać, opłukać i pokroić w ósemki i ułożyć na cieście w regularny wzór do środka.Jajko,mąkę,i cukier dokładnie wymieszać z mlekiem i zalać owoce ułożone na tarcie. Piec w gorącym piekarniku 45minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 14.02.2012 07:02
smaczna ta tarta :)
malaczarna23 17.08.2011 10:00
bardzo lubię
KasiaK90 28.05.2011 18:59
pycha
Juleczka20 25.05.2011 08:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak