Sposób przygotowania

Nadzienie: 60 dkg
Zalewa: 20dkg mleka, 40dkg cukru, 15dkg mąki, 1jajko

Masło posiekać nożem, dodać mąkę, szczyptę soli i olej. Lekko wyrobić czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulkę i włożyć do lodówki na półtora godziny. wysmarowaną tłuszczem formę wyłożyć półcentymetrową warstwą ciasta, robiąc wysoki brzeg. Jabłka obrać, opłukać i pokroić w ósemki i ułożyć na cieście w regularny wzór do środka.Jajko,mąkę,i cukier dokładnie wymieszać z mlekiem i zalać owoce ułożone na tarcie. Piec w gorącym piekarniku 45minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !