Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziemniaki po nelsońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1100 g
grzyby suszone 25 g
cebula 25 g
jaja 2 szt
smalec 10 g
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki do smaku
śmietana 50 g
mąka przenna 10 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: ziemniaki po nelsońsku

Ziemniaki ugotować w skórkach,obrać i pokrajać w plastry.Grzyby wcześniej namoczone ugotować i pokrajać w paski.Jaja ugotować na twardo i pokrajać w plasterki.Cebulę pokrajać w kostkę i zrumienić na tłuszczu.Brytfankę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tatrą.Trzecią część ziemniaków rozłożyć na dnie brytfanki,nałożyć część cebuli,grzybów i jaj,ponownie rozłożyć drugą część ziemniaków,polać tłuszczem i nałożyć resztę grzybów,cebuli i jaj.Pokryć ostatnią warstwą ziemniaków,polać tłuszczem i lekko oprószyć solą i pieprzem,polać zaprawką z mąki i śmietany i wywaru z grzybów,wstawić do piekarnika do zapieczenia.Gotowaną potrawę podawać z sosem grzybowym lub surówką z kiszonej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak