Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

barszcz ukraiński na wywarze z kości

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar z kości 2.6 l
marchew 300 g
pory 100 g
selery 150 g
smalec 80 g
buraki ćwikłowe 400 g
ziemniaki 350 g
mąka przenna 20 g
koncentrat pomidorowy 80 g
śmietana 300 g
boczek wędzony 50 g
cukier 30 g
ziele angielskie 0.2 g
sól do smaku
Koperek suszony Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: barszcz ukraiński na wywarze z kości

Oczyszczone buraki ugotować w skórce,obrać i pokrajać w grube paski.Poszatkowaną kapustę ugotować w części wywaru.Wypłukaną i namoczoną wcześniej fasolę ugotować oddzielnie w 2.5l obiętości wody.Pozostałe oczyszczone warzywa pokrajać w grube pski,dodać tłuszcz,przyprawy,500ml wywaru i ugotować.Przecier pomidorowy poddusić z tłuszczem.Pozostały wywar przecedzić i ugotować w nim pokrajane w cząstki ziemniaki,dodać warzywa,fasolę,buraki,przecier pomidorowy i podprawić zupę mąką i śmietaną i zagotować.Przyprawić barszcz do smaku solą i cukrem.Do każdej porcji zupy dodać posiekany koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak