Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa z winem Porto

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 750 g
masło 2 łyżki
mąka 3 łyżki
sól do smaku
bagietka 1 szt
ser pleśniowy niebieski 80 g
białe wino 200 ml
bulion wołowy 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa z winem Porto

Pyszna zupa o bardzo intensywnym smaku. Idealna jako przystawka lub lunch.



Cebule obrać i pokroić w krążki. Na dużej patelni podgrzać masło i smażyć na nim cebule aż uzyska złoto-żółtą barwę i stanie się miękka. W dużym garnku rozpuścić 2 łyżki masła i wsypać mąkę, smażyć ją przez 2 min. mieszając, Następnie dodać bulion, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając.

Dodać sól, pieprz do smaku i zmniejszyć ogień. Dodać podsmażoną cebulę i na małym ogniu gotować przez ok. 1 godz. Po około 40 min dodać wino i gotować jeszcze 20 min.



Pod koniec gotowania rozgrzać piekarnik do 200stopni. Na kromki pieczywa nałożyć ser pleśniowy i włożyć do piekarnika. Piec aż roztopi się ser.



*Jeżeli ktoś nie lubi sera pleśniowego to polecam podając w miseczkach posypać świeżo startym parmezanem (parmigiano regano ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak