Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka \"Ulubiona\"

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 6-8 szt.
cukier 4 łyżki
cukier puder 100 gram
masło 200 gram
mąka pszenna 300 gram
jajko 2 szt.
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cynamon Prymat 3 łyżki
śmietanka kremowa 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka \"Ulubiona\"

Proste, szybkie i pyszne ciasto - moje ulubione :) Bywają dni kiedy mam do zrobienia dwu daniowy obiad i deser a na to wszystko tylko 2 godziny... zawsze wtedy niezawodna okazuje się szarlotka Ulubiona. Pomijając fakt iż jestem \"ogromnym\" łasuchem i kocham cynamon, to nie bez powodu jest to moje ulubione ciasto. Jest nią ponieważ ma niepowtarzalny smak i już jeden kawałek tej rozkoszy z białym kleksem bitej śmietany, powoduje uśmiech na twarzy moich bliskich i mojej :)



Przygotowanie:

Na stolnicy/blacie kuchennym usypuje kopiec z mąki, cukru pudru i drobno pokrojonej masło. na samym środku robię niewielki dołek do którego wbijam jedno całe jajko i jedno żółtko. białko z drugiego jajka należy zachować bo będzie mi potrzebne. Wszystkie składnik ugniatam do momentu biedy nie będą gładką masą. Ponieważ to ciasto kruche o nazwie \"raz, dwa, trzy\" nie należy ugniatać go zbyt długo – nie wiem dokładnie dlaczego ale moja babcia zawsze tak powtarzała :) kiedy już ugnieciemy ciasto wkładamy je do woreczka foliowego i na 30-40 minut do lodówki.



Jabłka obieram ze skórki, kroje na ćwiartki i wycinam pestki. Każdą z ćwiartek kroje na 3 części i wrzucam do garnka.

Wlewam około 1/3 szklanki zimnej wody, 4 łyżki cukru, około 4-6 łyżeczek cynamonu i na wolnym ogniu gotuje przez 15-20 minut pod przykryciem. Po tym czasie jabłka puszczą część soków który w połączeniu z cukrem i cynamonem, zamieni się w słodki cynamonowy syrop. Odstawiamy do przestygnięcia.



Piekarnik nastawiam na 180*C.



Blaszkę smaruje margaryną i poruszam bułka tartą. na blacie rozwałkowuje połowę ciasta tak by tworzyło koło. wykładam blaszkę rozwałkowanym ciastem a do środka wkładam jabłka (w temp. pokojowej). Rozwałkowuje druga część ciasta i przykrywam nią jabłka zaklejając dokładnie wszystkie krawędzie. wiech smaruje białkiem, posypuje cukrem wanilinowym i nakłuwam kilkanaście razy. Piekę około 30 minut i gotowe...



Ja podaje zawsze z bita śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 03.01.2012 18:57
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak