Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

UDA INDYKA W POTRAWCE

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 1 szklanka
cebula 2 sztuki
kalafior 1/4 sztuki
udka indycze - -
cukinia 400 gram
marchew 400 gram
pieczarki 250 gram
margaryna 100 gram
śmietana 3/4 szklanki
ryż 300 gram
wino białe wytrawne 1 1/2 szklanki
sól - do smaku
pieprz - do smaku
natka pietruszki 1 pęczek
szczypior 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: UDA INDYKA W POTRAWCE

Udka oczyścić, nasmarować solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie z udek usunąć kości. Natkę pietruszki oraz szczypiorek posiekać, napełnić nimi dziury po kościach, zaszyć otwory nicią i podsmażyć je na patelni.

Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać je bulionem, piec w piekarniku ok. 1 godzinę. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce, podsmażyć ją na patelni, do cebuli dodać pokrojoną w kostkę cukinię, ugotowany i rozdrobniony kalafior, posiekaną marchewkę.

Wszystko razem dusić pod przykryciem, do miękkości warzyw.
Pieczarki posiekać, podsmażyć na patelni, przełożyć do garnka, zalać winem i śmietaną, wymieszać i zagotować.

Udka wyjąć z piekarnika, sos z pieczenia wymieszać z pieczarkami. Ryż ugotować na sypko. Udka polać sosem i przykryć warzywami, podawać razem z ryżem.
SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak