Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KALAFIOR W SOSIE ŚMIETANKOWYM

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 2 sztuki
masło - -
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana słodka 1/2 szkl.
mąka 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól - do smaku
ocet - -
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: KALAFIOR W SOSIE ŚMIETANKOWYM

Kalafior oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki, wypłukać w wodzie z dodatkiem octu. Następnie kalafior sparzyć wrzątkiem. Przełożyć do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru i gotować do miękkości kalafiora.

Sos: z kostki bulionowej i wody przyrządzić ala wywar, kiedy ostygnie rozprowadzić w nim łyżkę masła utartego z dwoma łyżkami mąki, dodać słodką śmietanę i zagotować.
Zdjąć z ognia i rozprowadzić w sosie dwa żółtka.

Gotowe, odcedzone kalafiory polać sosem. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Halina14 05.04.2013 15:30
nigdy tak nie robiłam ,muszę wyprubowac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak