Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

risotto po mediolańsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebule 2
Pieprz biały mielony Prymat
szczypta szafranu duża
białego wina 200ml
masła 10 dag
sól
parmezan starty
ryż krótkoziarnisty 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: risotto po mediolańsku

roztopic w radlu łyżkę masłai zeszklić posiekana cebulę.
dodać drugą lyzkę masła roztopic dodać ryż i mieszając smażyć na średnim ogniu około 2 min .gdy ryż nabierze szklistości wlać wino poczekać aż ryż je wchłonie ,szafran namoczyć w odrobinie wywaru ,do ryżu dodać lyżke wazową bulionu oraz szafran i czesto mieszajac gotować aż ziarno wchłonię płyn.kolejne porcje wywaru malezy stopniowo i powoli dolewać przez 20 min przerwać podgrzewanie i dolewanie gdy risotto stanie sie kleiste i gęste a ryż miękki, ale nierozgotowany,zdjąć z ognia dodać resztę masła parmezan pieprz i ewentualnie sól,wymieszać.i gotowe !!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 29.05.2011 20:35
pychotka , jeszcze raz to napiszę
grazia1 29.04.2011 21:02
naprawde pyszne
Dorota59 28.04.2011 11:04
pycha
joanna77 24.04.2011 13:11
fajny przepis!
hastalavista 23.04.2011 01:24
uwielbiam!
Margo1 15.04.2011 07:53
smaczne
suzana 14.04.2011 20:03
super
alaaa 14.04.2011 19:01
bardzo ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak