Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w pomarańczach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 600 g
masło 50 g
pomarańcza 1 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
likier pomarańczowy 20 ml
galaretka porzeczkowa 1 łyżka
sok pomarańczowy 200 (świeżo wyciśnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w pomarańczach

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i ponacinać skórkę w kilku miejscach. W rondlu stopić masło, włożyć mięso skórką do dołu i smażyć 10 min na silnym ogniu(nie odwracać). Odlać tłuszcz ze smażenia, mięso oprószyć solą, pieprzem, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem 10 min aż wydzieli się sok. Pomarańczę obrać i podzielić na małe fileciki ( bez białej skórki). Zewnętrzną skórkę pomarańczową oczyścić, pokroić, obgotować 5min i osączyć. Sok pomarańczowy wymieszać z sokiem z cytryny, galaretką oraz 4 łyżkami tłuszczu ze smażenia. Sos podgrzać i zagęścić mąką ziemniaczaną. Dodać likier i paseczki skórki. Mięso pokroić, udekorować flecikami z pomarańczy i polać sosem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 18.09.2011 16:59
mniam
RenataZ-et 23.08.2011 23:28
wow!! rewelacyjny jest ten przepis
magical66 15.04.2011 17:15
pyzna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak