Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pascha waniliowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 100 gram
cukier waniliowy 1 szt.
żółtko jajek 5 szt.
masło 200 gram
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 szklanka
laska wanilii 1 szt.
kórka pomarańczowa 100 gram
rodzynki 100 gram
rum 1 kieliszek
migdały 10 szt.
kandyzowane owoce do dekoracji
bakalie do dekoracji
twaróg 700 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: pascha waniliowa

Śmietanę zagotować z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Ściągnąć z ognia, przykryć i zostawić do wystygnięcia. Wyjąć laskę wanilii. Żółtka utrzeć razem z cukrem. Dolać śmietankę, wymieszać. Masę wstawić do naczynia z gorącą wodą i ogrzewać, mieszając do momentu, aż masa zastygnie. Należy uważać, by nie zagotować masy, gdyż może się wtedy ściąć.
Masę zestawić z ognia, dodać ser, masło, cukier waniliowy, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane migdały oraz namoczone w rumie rodzynki. Wymieszać. Przygotowaną masę umieścić w foremce i schłodzić w lodówce. Wyjąć z foremki, udekorować bakaliami i kandyzowanymi owocami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria899 11.12.2011 23:03
mniam
Krystyna32 22.07.2011 09:31
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak