Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z żytniej mąki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 4 szklanki
jaja 6 sztuk
masło 15 dag
miód leśny spadziowy 1 szklanka
cukier 1,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z żytniej mąki

żółtka oddzielić od białek.Masło utrzeć z cukrem,dodawać kolejno żółtka.Do utartej masy dodać miód,sodę,przyprawy korzenne,mąkę żytnią i mleko.Wszystko dobrze wymieszać.Osobno ubić 6 białek i dodać do utartej masy piernikowej.Delikatnie wymieszać łyżką.Ciasto przelać do podłużnej brytfanny i piec około 1 godz.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 23.01.2013 08:23
ciekawa jestem smaku
Krystyna32 02.07.2012 21:13
super
Dorota37 11.04.2012 21:31
ciekawy przepis
iknbozka 31.03.2012 10:49
fajny
Karmel 20.01.2012 21:44
mniam
daria899 19.01.2012 13:34
pyszny
kate.500 21.11.2011 07:58
pycha
Dorian 07.11.2011 08:24
pychotka
Elżbieta17 31.10.2011 17:02
Ciekawy przepis, warto wypróbować:)
Marzena34 30.09.2011 19:29
pyszny i zdrowy
RenataZ-et 20.06.2011 23:15
na pewno jest pyszny
Motorek 21.05.2011 19:48
super
kanu83 11.05.2011 11:30
smaczny i zdrowy
Ania67 18.04.2011 21:29
bardzo fajny
eduszo
eduszo 14.04.2011 12:50
Musi byc smaczne.
AgaS10 14.04.2011 12:37
fajne ciasto:)
Dorota59 14.04.2011 12:14
ja dodaję jeszcze orzechy włoskie-pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak