Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos cytrynowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok z cytryny 2 łyżki
mąka 2,5 łyżki
sól
rosół 1,5 szkl.
żółtko surowe 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sos cytrynowy

Dokładnie wymieszać pastę: mąkę, sól, pieprz, sok z cytryny z 1/4 szklanki zimnego rosołu. Zagotować rosół lub wodę z rozpuszczoną kostką rosołową. Zmniejszyć płomień, mieszając rosół wlewać pastę i gotować, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, gdy masa trochę ostygnie dodać żółtko rozprowadzone z 2 łyżkami sosu. Mieszając podgrzewać przez kilka minut, nie dopuścić do zagotowania. Podawać do białego mięsa lub ryb.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak