Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

desr jogurtowo-orzechowy z sosem truskawkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jogurt naturalny 1 i 1/2 szklanki
twaróg 90 gram
cukier 50 gram
śmietana kremowa 30% lub 36% 2-3 łyżki
skórka z cytryny
sok z cytryny
TRUSKAWKI MROŻONE 100 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat
orzechy włoskie 40 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: desr jogurtowo-orzechowy z sosem truskawkowym

Rozmrozić truskawki. Starannie wymieszać twaróg, jogurt, skórkę i sok z cytryny oraz 30 gram cukru. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć i podgrzać w niewielkiej ilości wody. Stale mieszając, dodać rozpuszczoną żelatynę do masy jogurtowej.
Gdy krem nieco stężeje, ubić śmietankę, dodać do masy, wymieszać i wstawić do lodówki.
Zanurzyć łyżkę w gorącej wodzie i wykrajać łyżką porcje masy jogurtowej. Obtaczać je w orzechach (połowę zostawić) i podawać z sosem ze zmiksowanych truskawek i 20 gram cukru.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 13.04.2011 22:23
Zapomniałam jeszcze napisać, żeby sos truskawkowy przyprawić sokiem z cytryny oraz mielonymi orzechami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak