Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowy ze śliwkami

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 900 g
pierś z kurczaka 600 g
cebula 1 duża
marchewki 2 szt
pietruszka 1 szt
jaja 2 szt
żółtko jajek 1 szt
śliwki suszone
pieprz
sól
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy ze śliwkami

Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon. Pierś z kurczaka umyć. Warzywa obrać. Pierś z kurczaka zalać wodą,posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie. Dodać oczyszczone warzywa gotować do miękkości. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać oczyszczoną i osuszoną wątróbkę, usmażyć, przyprawić. Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, ostudzić. Następnie pierś, wątróbkę i warzywa zmiksować, dodać 4 łyżki wywaru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 2 jajka i ponownie zmiksować. Tak przygotowaną masę wyłożyć do foremki (26x10 cm), przełożyć śliwkami. Wierzch posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 200 stopniach przez ok 45-50 min. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 16.02.2017 08:38
wygląda bardzo smacznie
Bożena Matuszczyk 25.01.2017 09:12
Wygląda kusząco i smacznie;)
IZABELA29 01.01.2017 14:23
Imponujaco wyglada
Grazyna0211 15.12.2016 09:47
smaczny pasztet
ben-ka 11.12.2016 10:12
uwielbiam domowy pasztet !
cukiereczek 18.05.2012 07:42
super
iknkirke 21.11.2011 12:24
super
kochanyptysiu 22.09.2011 14:38
moj ulubiony
Iwusia 17.09.2011 22:19
znakomity ten pasztet !
banditka 01.06.2011 10:45
ojoj ale pychota
aginaa 14.04.2011 15:04
super, az mam ochote na.... pasztet:D
Nina7 14.04.2011 12:20
Wygląda rewelacyjnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak