Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLACKI SZPINAKOWE

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak 0,5 kg.
mąka 80 gram
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 30 g.
masło 80 g.
cebula 60 g.
czosnek 2 ząbki
sól - do smaku
pieprz - do smaku
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: PLACKI SZPINAKOWE

Na patelni roztopić tłuszcz, położyć na nią szpinak.
Chwilę podsmażyć, dodać masło, wymieszać i dusić pod przykryciem. Ostudzić.

Następnie jajka rozdzielić na żółtka i białka.

Żółtka połączyć ze szpinakiem, dodać sól, pieprz, tartą bułkę, posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, proszek do pieczenia oraz mąkę. Całość starannie wymieszać.

Z białek ubić sztywną pianę, dodać do reszty i wymieszać.
Z masy uformować placki i smażyć na patelni. SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 13.04.2011 21:25
fajna przekąska :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak