Sposób przygotowania

a parze ugotowałam 5 ziemniaków. Na patelni usmażyłam pętko kiełbasy pokrojonej w plasterki i 2 cebule.

W naczyniu żaroodpornym ułożyłam warstwy: plastry ziemniaków z odrobiną soli - kiełbasa z cebulą - plastry pomidora obsypane pieprzem ziołowym - plastry ziemniaka z odrobiną soli - kiełbasa z cebulą - pomidory obsypane pieprzem ziołowym - sos beszamelowo-czosnkowy.

A sos robimy tak: na rozgrzaną patelnię włożyłam ok. 6 łyżek masła. Kiedy się roztopiło, wsypałam 3 łyżki mąki i połączyłam. Po połączeniu i podgrzaniu 20-30 sekund zaczęłam dolewać malutkie porcje mleka, intensywnie mieszając. Mleka dolewałam tyle, aż masa miała konsystencję sosu. Do takiego sosu wsypałam łyżeczkę granulowanego czosnku.

Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    wygląda smakowicie
  • 2
    original
    Opublikowano

    maryśka

    pyszności

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !