Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka z jabłek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 45 dkg
masło 30 dkg
cukier puder 15 dkg
żółtko jajek 4 szt
sól
cukier 15 dkg
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier puder 15 dkg
woda 2 łyżki
sok z cytryny 1/2 szt
jabłko kwaśne 1,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka z jabłek

Masło siekamy nożem przesypując mąką,dodajemy cukier puder,żółtka i szczyptę soli,szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika na 40 min.Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy dwa placki o grubości 0,5 cm.Prostokątną formę smarujemy tłuszczem i na dno wykładamy rozwałkowaną część ciasta.Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki i układamy warstwami na cieście,przesypując cukrem cynamonem i cukrem waniliowym.Na jabłka kładziemy pozostałą część ciasta.Pieczemy 60 min w bardzo gorącym piekarniku.Polewamy lukrem zrobionym z cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 03.09.2012 20:05
super
Aleksandraa 03.09.2012 20:05
super
joanna77 23.08.2011 21:38
pycha
Robert10 23.08.2011 13:46
szarlotki są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak