Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka z galaretką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
mąka 300 g
cukier puder 100 g
żółtko jajek 3 szt
dżem 150 g
wiśnie 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka z galaretką

Z mąki, masła, cukru i żółtek zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm . Foremką wyciąć kółka o średnicy 5 cm . Połowę kółek zostawić w całości a w połowie wyciąć otwory o średnicy 3,5 cm, tak by zostały pierścienie. Brzegi całych kółek posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i nałożyć na nie pierścienie. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Galaretkę lub dżem zagotować, przetrzeć przez sito i nakładać po łyżeczce do środka ciasteczek.Udekorować owocami. Brzegi posypać cukrem pudrem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anja3107 07.05.2011 15:22
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak