Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto \" Cycki murzynki\"

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
cukier puder 6 łyżek
mak 1 szkl
wiórki kokosowe 1 szkl
białko 6 szt
żółtko jajek 6 szt
cukier 3 łyżki
masło 1 kostka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mleko 625 ml
Na wierzch:
okrągłe boszkopty 1 paczka
czekolada 3 szt
cukier 2 łyzki
rodzynki garść
cytryny 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto \" Cycki murzynki\"

Ubijamy białka z cukrem pudrem, następnie sypiemy do nich mak i wiórki i dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę, którą wcześniej wykładamy pergaminem. Pieczemy około 30 minut w temp. 180*.
Żółtka ubijamy z cukrem następie dodajemy do nich obie mąki i 125 ml mleka. Pozostałe 1/2 l mleka zagotowujemy. i postępujemy jak przy robieniu budyniu, Czyli gdy się mleko zagotuje odstawiamy z ognia wlewamy masę żółtkową i mieszamy, i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ucieramy masło dodając do niego zimny już budyń, aż powstanie krem. Smarujemy krem na przestudzony biszkopt.
Wyciskamy sok z cytryn, mieszamy go z pół szklanki przegotowanej wody i 2 łyżkami cukru. Moczymy w nim biszkopty i układamy na cieście. Na środek każdego biszkoptu kładziemy mały rodzynek. Delikatnie polewamy polewą. Ja użyłam aż trzech czekolad i wyszło bardzo grubo polewy co świetnie pasowało do kwaskowych biszkoptów. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 6 łyżek wody. aha Kroimy po dwa :) SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna28 15.03.2012 15:19
też takie robię:)
joanna77 26.06.2011 21:14
muszę je mieć w swojej księdze!
Ania67 14.04.2011 14:14
ekstra:)
evita0007 13.04.2011 14:28
ale super :)
Robert10 13.04.2011 14:11
robią wrażenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak