Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny deser jaglany dla Pyzy.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana
truskawki świeże
jabłko

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny deser jaglany dla Pyzy.

Składniki:
0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
3-4 łyżki masła prawdziwego
25 dag świeżych truskawek
40 dag bananów (ok.3 małe sztuki)
sok z 1/4 cytryny
bułka tarta do posypania formy
3 łyżki śmietany do zup
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki muesli z truskawkami i kawałkami czekolady
1 jabłko

Kaszę jaglaną opłukać na sicie zimną wodą i przelać wrzątkiem,by pozbyć się goryczki. Małe naczynie do zapiekania posmarować masłem i posypać bułką tartą. Kaszę jaglaną zalać mlekiem,wsypać łyżkę cukru,cukier waniliowy i dodać łyżkę masła.Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.15-20 minut,aż kasza wchłonie cały płyn.W trakcie gotowania co jakiś czas mieszać. W trakcie gotowania kaszy obrać banany,pokroić w ćwierć plastry lub kostkę.Skropić sokiem z cytryny i posypać łyżką cukru.Truskawki w cienkie plasterki (jedną zostawić do dekoracji).Jabłko obrać i pokroić w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dnie naczynia do zapiekania rozłożyć plasterki jabłka.Rozsmarować połowę kaszy jaglanej.Następną warstwę stanowią pokrojone w plasterki truskawki a na nich warstwa bananów i znów kasza jaglana.Mocno docisnąć wierzch,by warstwy się połączyły.Na powierzchni poukładać wiórki masła i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.25-30 minut. Po wyjęciu polać śmietaną,posypać dookoła cynamonem.Na środku ozdobić pokrojoną truskawką.Brzegi udekorować muesli truskawkowym. Podawać po kilku minutach (lepiej się kroi).Można jeść na gorąco i na zimno.Kto nie próbował kaszy jaglanej z owocami niech spróbuje.Z pewnością będzie do niej wracał,tak jak ja gdy wypróbowałam ją po raz pierwszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 29.07.2012 00:29
dobre
agnieszkalider 07.03.2012 12:34
wygląda apetycznie
noculos 02.01.2012 20:50
fajne
noculos 02.01.2012 20:50
fajne
jolaxa1 18.06.2011 23:21
super
SmacznaPyza 19.04.2011 09:38
Msewka, bardzo się cieszę, że polubiliście jagły :-)
aguus 13.04.2011 11:04
chętnie spróbowałabym takiego deseru
halinka1011 13.04.2011 09:17
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak