Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla drezdeńska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 750 g
cukier 150 g
sól 1 łyżeczka
masło 300 g
rodzynki 180 g
migdały 150 g
skórka pomarańczowa 60 g
skórka cytrynowa 180 g
rum 5 łyżek
drożdże 70 g
skórka z cytryny 1 szt
masło do formy
mleko 250 ml
cukier wanilinowy 1 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla drezdeńska

Mąkę przesiać do dzieży, na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego drożdże rozrobione z 4 łyżkami mleka i odrobiną cukru. Zostawić do wyrośnięcia.Po podwojeniu objętości drożdży dodać resztę letniego mleka.Zagnieść ciasto dodając cukier, cukier waniliowy, sól, masło w płatkach i skórkę otartą z cytryny. Następnie wyrabiać ciasto bijąc je drewnianą łyżką dopóki nie pojawią się pęcherzyki powietrza.Dodać posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową,obrane ze skórki i posiekane migdały, rodzynki oraz rum. Dobrze wymieszać i zostawić ciasto na 15 minut w ciepłym miejscu.Ciasto rozłożyć w formie prostokąta 30 x 40 cm na posypanej mąką stolnicy. Podnieść nieco obie dłuższe strony ciasta, następnie jedną z nich podwinąć w kierunku środka formując w ten sposób strucle. Przykryć czystą ściereczką, zostawić na 15 minut.Ciasto włożyć do średnio nagrzanego piekarnika na około 40-50 minut. Po wyjęciu z pieca ciasto polać rozpuszczonym masłem i posypać przesianym cukrem pudrem. Zostawić do ostygnięcia.zSmacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 20.12.2011 19:43
super
RenataZ-et 26.04.2011 22:02
Świetna strucla
Krystyna32 13.04.2011 02:28
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak