Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do dzieży, na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego drożdże rozrobione z 4 łyżkami mleka i odrobiną cukru. Zostawić do wyrośnięcia.Po podwojeniu objętości drożdży dodać resztę letniego mleka.Zagnieść ciasto dodając cukier, cukier waniliowy, sól, masło w płatkach i skórkę otartą z cytryny. Następnie wyrabiać ciasto bijąc je drewnianą łyżką dopóki nie pojawią się pęcherzyki powietrza.Dodać posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową,obrane ze skórki i posiekane migdały, rodzynki oraz rum. Dobrze wymieszać i zostawić ciasto na 15 minut w ciepłym miejscu.Ciasto rozłożyć w formie prostokąta 30 x 40 cm na posypanej mąką stolnicy. Podnieść nieco obie dłuższe strony ciasta, następnie jedną z nich podwinąć w kierunku środka formując w ten sposób strucle. Przykryć czystą ściereczką, zostawić na 15 minut.Ciasto włożyć do średnio nagrzanego piekarnika na około 40-50 minut. Po wyjęciu z pieca ciasto polać rozpuszczonym masłem i posypać przesianym cukrem pudrem. Zostawić do ostygnięcia.zSmacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !