Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki drożdżowe z nadzieniem szynkowo-cebulowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,7 kg
drożdże 10 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mleko 350 ml
żółtko jajek 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki drożdżowe z nadzieniem szynkowo-cebulowym

Do rondla wlać mleko, zagrzać, dodac 1 łyżeczkę soli i cukru, 10 dag drożdży i wymieszać .Dosypać mąkę, Mikserem z widełkami spiralnymi zmiksować ciasto, uzyskać kulę. Wstawiać je na 30 minut do piekarnika podgrzanego do 5o stopni z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto wyjąć z piekarnika i zagnieść ręcznie. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować w kształt koła. Koło pokroić na 8 równych trójkątów. Na Każdy trójkąt nałozyć nadzienie z przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/127775/farsz-szynkowo-cebulowy-do-rogalikow.htmli zwinąć w rogaliki. Rogaliki ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Po ułożeniu rogalików na blasze posmarować je na wierzchu żółtkiem wymieszanym z mlekiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni, piec przez 20 minut. Z drugiej połowy przygotować 10 zawijańców z serem, które znajdziecie w kolejnym przepisie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 15.05.2012 20:40
apetyczne
bejciu24 12.04.2011 19:32
pyszne
Emilia22 12.04.2011 18:12
świetne i apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak