Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje zielone curry

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
2 garście mrozonej fasolki szparagowej
cebula
ząbek czosnku
troche czosnku w płatkach suszonego
pieprz świeżo zmielony
łyżeczka kurkumy (moze ciut wiecej)
2 łyżki zielonej pasty curry
bulion drobiowy 300 ml
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżka
jogurt naturalny 2 łyżki
mleczko kokosowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Moje zielone curry

Etapy przygotowania
Na rozgrzany lej wrxuciałm pokrojona w ksotek pieres, do tego pokrojona cebule, jak sie podsmażyło dodałam czosnek (oba rodzaje), oproszyłam kurkuma, dodałam troche przypraw (sypalam je stopniowo w trackie gotowania bo nie znałam ich smaku i nie wiedziałam ile będzie potrzeba) i stopniowo dodawałam pastę curry (w trakcie stopniowo zeby nie bylo za ostre). zalałam bulionem, wrzuciłam fasolke, dodałam mleczko i gotowalo sie razem przez ok 10 minut. (w takcie sypałam przyprawy i dodawalam paste). Na koniec dodałam jogurt i pieprz. Posypałam zielona częścia dymki.

Podałam z tabule czyli arabską sałatką z kuskusa ktora zrobiła kamila. Miało byc z ryżem basmati gotowanym z kurkuma, ktory byłby ciepły bo sałatka była chlodna a sos goracy i torche sie to gryzło ale skoro ja zrobiła to nie bylo wyjscia.;) I tak bylo pyszne.

Byłam pełna obaw co do tej potrawy bo zrazilismy sie do kuchni indyjskiej po wizycie w restauracji jakis czas temu ale postanowiłam zrobic cos wg władnego gustu i sie udało. Wszyskim smakowało.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 26.10.2011 07:39
smaczne
eli_555 20.02.2011 21:37
pycha danie
SmacznaPyza 07.10.2010 11:54
ciekawy kolor i smak, podoba mi się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak