Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kąski duszone w porach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 0.80 kg
pory 1 kg
piwo jasne 1 szkl
sól do smaku
smalec 0.10 kg
bulion warzywny 0.5 szkl
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: kąski duszone w porach

Żeberka umyj,wytrzyj do sucha,podziel na porcje.Pory oczyść,natnij i opłucz pod bieżącą wodą.Następnie dokładnie osusz i pokrój w grube plasterki.W garnku rozgrzej smalec.Włóż żeberka i zrumień je ze wszystkich stron na dużym płomieniu.Do mięsa dołóż listki laurowe,ziarenka ziela angielskiego oraz kolorowego pieprzu.Dodaj plasterki porów.Zalej bulionem warzywnym oraz piwem.Posól do smaku.Całość doprowadź do wrzenia,po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze ok.25minut.Tuż przed końcem gotowania ponownie przypraw.Gotowe żeberka podawaj z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko albo kawałkiem świeżego wiejskiego chleba.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ela16 22.04.2011 08:17
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak