Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony syr jak ze Słowacji

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

po grubym plastrze żółtego sera edamskiego

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony syr jak ze Słowacji

Ser pokroić na plastry o grubości centrymetra do dwóch (ja miałam plastry duze wiec
kazdy jeszcze przekroiłam na pół). Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce. Czynnosc te
powtórzyc 3 razy, dzieki czemu ser bedzie dobrze chroniony przed wylaniem się w oleju. Tak przygotowany ser wstawiam na 10 minut do zamrazalnika zeby stwardniał (gdzies
kiedys dawno temu to wyczytałam i od tego czasu ser mi sie nie wylewa). Smażę w głębokim tłuszczu do przyrumienienia panierki jakies 15-30 sekund. Uważac bo dłuzej to zaczyna sie wylewac. Mozna we frytkownicy.

Ser wyszedł idealny. Z chrupiącą skórką i płynącym wnętrzem. Do tego smażone palsterki ziemniaków z piekarnika i sos tatarski. Wspomnienie Słowacji we własnym domu. Cos bezcennego. :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

FAFIK 10.03.2011 06:37
Pychota
Kopiko1983 10.03.2011 06:31
Też takie robię - jest super
eli_555 06.02.2011 10:36
pychota
Joanna108
Joanna108 17.12.2010 08:51
Fajny pomysł z tym zamrażaniem sera. Wypróbuję !!!
SmacznaPyza 06.12.2010 09:07
jak jeździmy wiosną na smardze na Słowację to zawsze sobie zamawiam :-)
elwal
elwal 21.08.2010 20:25
ja podobne frykasy jadam w Czechach, bo akurat mam pod nosem, więc często jeździmy :))
IZABELA29 08.08.2010 11:49
super
iwa643 17.06.2010 07:17
jeszcze nie robiłam sama ,ale jadłam pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak