Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Anielski omlet

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jaja 3 szt
szynka 3 plastry
ser żółty 100 gram
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Anielski omlet

Jajka rozklepać w kubeczku, dodać sól i pieprz.
Na patelni usmażyć pokrojoną w kosteczkę szynkę.
Na to wlać rozklepane jajka i smażyć na wolnym ogniu. Gdy omlet podsmaży się przewrócić go na drugą stronę. Smażyć kilkanaście sekund na wolnym ogniu.
Na górę posypać starty ser żółty i złożyć omlet na pół, smażyć pod przykryciem, aby ser się rozpuścił. Omlet ma wyglądać jak półksiężyc;)
Po chwili obrócić go jeszcze na druga połówkę.
Omlet podaję z ketchupem.

Rada: do smażenia omletu najlepiej użyć małej patelni (ok 20-30 cm średnicy).
Czasem zamiast szynki używam boczku, smakuje równie dobrze;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 02.09.2011 17:04
pyszny
stokrotka 13.04.2011 07:09
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak