Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem kalafiorowy zupa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 500 gram
masła 2 łyżki
ząbki czosnku 2 szt
biała część pora 5 cm
ziemniak 1 szt
wywar z kurczaka 250 ml
seler ćwiartka
mleko 250 ml
śmietanka 22% 125 ml
sok z cytryny 1 łyzka
ostrego tartego chrzanu 1 łyżka
posiekanego szczypiorku lub na 1 łyżka
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Krem kalafiorowy zupa

kromkach pieczywa rozsmarować równomiernie czosnek, skropić oliwą. Każdy kawałek pokroić wzdłuż na 4 paski, zapiekać w piekarniku, aż będą złote i chrupiące.

W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojoną w talarki cebulę, pora i posiekany niezbyt drobno czosnek. Smażyć na małym ogniu ok. 6-7 minut, aż cebula i por zmiękną, ale nie zrumienią się. Zwiększyć ogień, dodać seler, różyczki kalafiora i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Zalać wywarem i mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok.15 minut, aż warzywa zmiękną.
Lekko przestudzić, dokładnie rozetrzeć blenderem (lub w mikserze) na gładką masę bez grudek. Przelać do czystego garnka i dodać śmietankę, cytrynę i chrzan. Ewentualnie doprawić solą.
Odgrzać na małym ogniu (nie zagotować) , podawać ze szczypiorkiem lub natką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak