Sposób przygotowania

Rozkruszone drożdże dodać do podgrzanego mleka, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, łyżkę cukru pudru i ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę mąki, cukier puder, żółtka, cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać, po czym dodać roztopioną i ostudzoną margarynę oraz ubite na sztywną pianę białka. Rękami wygniatać masę aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Z ciasta uformować wałek, podzielić na ok. 12 części. Kazdą z nich spłaszczyć, nałożyć na środek łyżeczkę dżemu, po czym zawinąć i uformować kulkę.
Przygotować kruszonkę: margarynę posiekać nożem, cały czas siekając połączyć z mąką i cukrem. Zagnieść szybko ciasto, rozdrobnić rękami i posypać nim bułeczki. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    darek6

    Bardzo dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    darek6

    Bardzo dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maxfighter

    TAKI DESER TO JA ROZUMIEM
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    brygida

    Janusz masz racje,, fajny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    brygida

    miam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zośka1

    pyszne, polecam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Monika188

    świetne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Monika188

    świetne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    darek6

    takie jak u mamy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !