Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
jajko 3 szt.
cukier puder 1/2 szklanki
drożdże 4 dag
mleko 1 szklanka
cukier wanilinowy . .

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Rozkruszone drożdże dodać do podgrzanego mleka, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, łyżkę cukru pudru i ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę mąki, cukier puder, żółtka, cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać, po czym dodać roztopioną i ostudzoną margarynę oraz ubite na sztywną pianę białka. Rękami wygniatać masę aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Z ciasta uformować wałek, podzielić na ok. 12 części. Kazdą z nich spłaszczyć, nałożyć na środek łyżeczkę dżemu, po czym zawinąć i uformować kulkę.
Przygotować kruszonkę: margarynę posiekać nożem, cały czas siekając połączyć z mąką i cukrem. Zagnieść szybko ciasto, rozdrobnić rękami i posypać nim bułeczki. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

darek6 12.07.2010 20:01
takie jak u mamy
Monika188 11.07.2010 22:20
świetne
Monika188 11.07.2010 22:20
świetne
Zośka1 04.07.2010 15:53
pyszne, polecam
brygida 29.06.2010 21:55
miam
brygida 18.06.2010 22:16
Janusz masz racje,, fajny
maxfighter 10.06.2010 22:47
TAKI DESER TO JA ROZUMIEM
darek6 10.06.2010 22:19
Bardzo dobre
darek6 10.06.2010 22:19
Bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak